Når du spiser sukker, er der noget du får, og noget du ikke får

Når du spiser sukker, er der noget du får, og noget du ikke får

Spiser du raffineret sukker, får du hurtig energi – men samtidig risikerer du blodsukkerstigninger, som med tiden kan vedligeholde uønskede inflammationsprocesser i kroppen. Læs med her og se, hvad du får – og ikke får – når du giver los med de raffinerede kulhydrater og alle de sukkerberigede fødevarer. Men husk min kæphest: Jeg skriver ikke for at føre skræmmekampagne mod sukker, jeg skriver for […]

Læs mere Skriv en kommentar

Nancys nej

Nancys nej

I september 2017 fik Nancy diagnosen diabetes 2, og helt efter lægens lærebog begyndte hun med det samme på tabletbehandlingen med metformin. Men på vej hjem fra lægen besluttede hun sig dog for, at diabetes 2 ikke skulle være hendes nye virkelighed. ”Undskyld, jeg forstyrrer,” skrev Nancy i sin mail til mig senere samme dag: ”Tror du, jeg kan nå at stoppe det i opløbet?” […]

Læs mere Skriv en kommentar

Den kompetente diabetiker

Den kompetente diabetiker

Er vi ved – i den bedste mening – at udvikle en selvopfyldende profeti om at 10% af os har diabetes i 2030? Simpelthen fordi vi glemmer at fokusere på alle de muligheder, der findes, for at undgå diabetes 2 og for at slippe af med sygdomsdiagnosen igen? Hvad ville der ske, hvis vi taler sundhedsmulighederne op? Forestil dig at du selv eller én af […]

Læs mere Skriv en kommentar

Mit sukkermanifest – mere omtanke for blodsukkeret

Mit sukkermanifest – mere omtanke for blodsukkeret

Jeg drømmer om, at alle danske børn i nær fremtid vil kende til BIOLOGIKpyramiden. Jeg drømmer om, at alle danske børn kan designe blodsukkerstabile perioder for børn og voksne, for aktive og inaktive, syge og raske. Med andre ord håber jeg, at omtanke for blodsukker kommer på skoleskemaet, så alle børn lærer at holde deres blodsukker stabilt, at de lærer, hvornår de har brug en […]

Læs mere Skriv en kommentar

Du tåler sukker, indtil du ikke gør det mere

Du tåler sukker, indtil du ikke gør det mere

For mange af os kommer der et tidspunkt, hvor kroppens evne til fjerne overskydende sukker fra blodet vil dale – og pludselig tåler vi ikke længere det sukkerindtag, vi hidtil har gjort. Unge og raske mennesker kan som regel leve sundt med et laissez faire forhold til sukker. Det kan de, fordi de er udstyret med en krop, som er rigtig dygtig til at transportere […]

Læs mere Skriv en kommentar

Ambitiøs fødevaremærkning – ja tak!

Ambitiøs fødevaremærkning – ja tak!

Om vi kan lide det eller ej, er fødevareindustrien én af vores kilder, når vi søger viden om sundhed. På de emballerede fødevarer kan man udover næringsdeklaration og ingredienser bl.a. finde reklametekster såsom ’Uden tilsat sukker’, ‘Kun 0,1% fedt’ eller ’Højt fiberindhold’ og ’Højt proteinindhold’. Derudover kan man se kvalitetsstempler som fuldkornsmærket, nøglehulsmærket og økologimærket. Men hvad kan vi egentlig bruge fødevaremærkningen til, når vi […]

Læs mere Skriv en kommentar

De officielle kostråd er fine for gennemsnittet – men er du gennemsnitlig?

De officielle kostråd er fine for gennemsnittet – men er du gennemsnitlig?

Der er ikke noget galt med de officielle danske kostråd til unge, sunde og raske danskere. Men for mange af os andre er der et stort sundhedspotentiale i at modificere dem til en kost, der sikrer et kompromisløst stabilt blodsukker. Af Anette Sams, PhD, forsker og farmaceut De officielle kostråd står for skud i mediernes debatindlæg. Men lad os slå det entydigt fast: Fødevarestyrelsens officielle […]

Læs mere Skriv en kommentar

Anklagen mod sukker – ny dansk oversættelse

Anklagen mod sukker – ny dansk oversættelse

En hel industri med en lang række forskere på den officielle og uofficielle lønningsliste har måske haft en viden, der har grundlagt enorme sundhedskonsekvenser for både individer og samfundsøkonomi, fordi et giftigt molekyle – næsten alene – er skyld i den nærmest eksplosive udvikling i insulinresistens, overvægt og livsstilssygdomme. Manipulation af viden, konklusioner og kostanbefalinger er på anklagebænken med Gary Taubes bog, ’Anklagen mod sukker’ […]

Læs mere Skriv en kommentar

Er light sodavand sundere end ‘almindeligt’ sodavand?

Er light sodavand sundere end ‘almindeligt’ sodavand?

I sidste uge skyllede et nyt dansk studie indover de danske nyhedsmedier. Vælger du sodavand – så vælg light sodavand, lød den korte anbefaling på DRs nyheder: https://www.dr.dk/nyheder/viden/kroppen/sodavand-med-soedemiddel-oeger-ikke-fedtniveauet-i-kroppen Jeg læste den originale artikel fra Københavns Universitet med stor interesse. Forskerne var meget tydelige om studiets styrker og svagheder – og disse nuancer forsvinder i de korte nyhedsindlæg. Studiet viste, at et halvt års dagligt indtag af […]

Læs mere Skriv en kommentar

Menneskeføde og dyrefoder

Menneskeføde og dyrefoder

Forarbejdede fødevarer er fremstillet af gode naturlige råvarer, så råvaren er sjældent problemet. Selve forarbejdningen – det kan være varmebehandling, findeling og tilsætning af ’tilsætningsstoffer’ – kan til gengæld være et problem eller en forhindring for, at du får sundhed ud af din mad. Forarbejdningen medfører, at strukturen i de naturlige råvarer bliver ødelagt, hvorefter indholdet blandt andet får tilsat raffineret sukker, stivelse og forskellige […]

Læs mere Skriv en kommentar