Hvordan bør kostråd til type 2 diabetikere se ud?

Fagbladet Diætisten har spurgt mig, hvordan jeg synes kostråd til mennesker med diabetes 2 bør se ud. Jeg har accepteret udfordringen og skrevet rådene, så godt jeg kan – selvom jeg er modstander af tomme instruktioner uden tilhørende forklaringer. Jeg mener, at alle mennesker med diabetes 2 skal have tilbudt et kursus, hvor man kan lære, hvordan forskellige kostformer påvirker menneskers biologi. Derefter mener jeg, at den enkelte med diabetes 2 – i samråd med behandleren – skal vælge det kostprincip, der passer til personlige præferencer og sundhedsambitioner. På denne måde ledsages forskellige kostvalg i praksis af uddannelse med forklaringer på de muligheder, kostalternativerne indeholder. Samtidig kan den enkelte patient afgøre, hvor sundhedsambitiøs han eller hun ønsker at være, hvilke kostformer der er ekstreme, og hvilke der ikke er.

Vi må tro på den kompetente diabetiker! Mere viden giver patienten et reelt valg. Husk det, mens du læser mine kostråd til mennesker med diabetes 2. Husk også, at disse råd ikke svarer til de officielle danske kostråd, som de er i dag, men at jeg meget gerne bidrager til det videnskabelige og diplomatiske arbejde omkring opdateringen.

ANETTE SAMS’ BIOLOGIK-KOSTRÅD TIL MENNESKER MED DIABETES 2 (og andre voksne)

Mange kostformer fungerer godt for mennesker med diabetes 2. Men selvom der er valgfrihed mellem mange forskellige kosttyper, er du nødt til at vælge mellem to overordnede principper. Du kan ikke vælge det bedste fra hver af de to alternativer. For vil du have meget kulhydrat, tåler du mindre fedt – og vil du have meget fedt, tåler du mindre kulhydrat. 

# PLANTERIG KOST UDEN KULHYDRATRIGE FØDEVARER OG UDEN RAFFINERET KULHYDRAT

# KULHYDRATRIG OG FEDTFATTIG KOST

Hvis du har besluttet, at du vil prioritere det stabile blodsukker, forsøge at gøre kroppen bedre til at regulere blodsukker igen og måske endda arbejde på at blive så rask som muligt og få blodsukkerværdier under diagnosekriteriet for diabetes 2, kan du med fordel vælge kostformen uden kulhydratrige fødevarer og uden raffineret kulhydrat. Med lidt andre ord er denne kostform uden ’kulhydrattilskud’ (#). Det er denne kostform, jeg anbefaler.

Men er du brød-elsker, og ønsker du at leve så almindeligt som muligt uden at afholde dig fra søde sager i hverdagen, kan du vælge den kulhydratrige, fedtfattige løsning i stedet. Den kulhydratrige og fedtfattige kost svarer til en grøntsagsrig, minimal-forarbejdet udgave af de officielle danske kostråd, og sammen med diabetesmedicin kan denne kostform give dig et acceptabelt blodsukker og et godt liv med diabetes (#).

 

  1. Spis solide hovedmåltider af uforarbejdet mad

# Spis 3 solide grøntsagsrige hovedmåltider hver dag. Erstat mellemmåltider med ’pulssnacks’: Få pulsen kortvarigt op mellem dine 3 hovedmåltider og sørg også for at få 30 minutters sammenhængende træning hver dag (f.eks. gå, løb, cykle, fitness, gymnastik, holdsport eller hvad du bedst kan lide). Al fysisk aktivitet forbedrer din krops evne til at fjerne overskydende sukker fra blodet, hjælper med at forbrænde ekstra kalorier – og giver dig energi og sundhed.

# Spiser du kulhydratrige måltider føler du sikkert, at du har brug for at spise mellemmåltider. Spiser du mellemmåltider skal de være sunde. Vælger du sødme, er det bedre som dessert end som mellemmåltid.

 

  1. Spis mange lækre grøntsager

# Spis mindst 600 g – helst et kilo – grøntsager om dagen. Halvdelen bør være grove, f.eks. kål, broccoli, porrer, løg, asparges, grønne bønner mm. Grøntsagerne kan spises rå eller bages, steges, koges eller blendes. Du kan vælge at spise lidt frugt og kartofler til dine hovedmåltider, men det er ikke nødvendigt for dig.

Dit fiberbehov kan dækkes igennem mange grøntsager og lidt nødder, mandler og frø. Når du forkæler dine tarmbakterier med disse fibre, sørger du for, at de også får en varieret kost. Tarmbakterierne siger ’tak for mad’ ved at trimme dit immunsystem og give dig vitaminer og andre vigtige næringsstoffer. Samtidig gør de velnærede tarmbakterier din krop bedre til at udnytte dine egne hormoner.

# Spis lidt frugt og gerne mindst 600 g grøntsager.

 

  1. Spis fisk

## Spis forskellige slags fisk og skaldyr. Fisk kan spises til alle hovedmåltider og bidrager med god protein og gode fedtstoffer. Spis gerne 350 g om ugen. Spiser du ikke fisk, bør du overveje et kosttilskud med god fiskeolie.

 

  1. Hvis du spiser korn – så vælg de hele korn

# Hvis du spiser mange grøntsager og lidt mandler, nødder eller frø, kan dit fiberbehov dækkes uden kornprodukter. Du kan dog sagtens spise lidt hele korn (f. eks. rugkerner, perlebyg, perlespelt) eller gryn som del af dit hovedmåltid inden træning.

# Alle kornprodukter indeholder meget stivelse, som kan give dig en blodsukkerstigning. Hvis du spiser brød, er det bedst at vælge f. eks. rugbrød med hele kornkerner, gryn (f.eks. havregryn, ruggryn) og frø, da disse produkter er rige på fiber. Spiser du brød med mel i, pasta eller ris – så vælg altid fuldkorn.

 

  1. Magert kød eller ej

# Spiser du en kost, der er rig på grøntsager og undgår du korn, behøver dine kødprodukter ikke være fedtfattige. Når vi ikke indtager overskydende kulhydrater, kan kroppen godt forbrænde mættet og umættet fedt og fjerne det fra blodet. Er du vegetar, skal du sikre dig, at du får nok protein og fedt fra planter.

# Hvis du spiser en kost, der er rig på brød, bør du vælge magert kød med højst 10% fedt. Spis da højst 500 g tilberedt kød om ugen fra okse, kalv, lam eller gris.

 

  1. Magre mejeriprodukter eller ej

# Spiser du en kost uden kulhydrattilskud, behøver dine mejeriprodukter ikke være fedtfattige. Når vi ikke indtager overskydende kulhydrater, kan kroppen godt forbrænde fedt og fjerne det fra blodet.

# Hvis du spiser en kost, der er rig på kulhydrat, korn og brød kan du vælge skummet-, mini- eller kærnemælk eller syrnede produkter med højst 1,5% fedt. ¼-½ l om dagen er passende for de fleste.

 

  1. Spis gode fedtstoffer

## Sørg for gode fedtstoffer, f.eks. fra nødder, mandler, avocado, oliven, pesto, ægte mayonnaise (og fisk). Olivenolie og rapsolie er godt til stegning, dressinger m.m.

 

  1. Spis fortrinsvis mad, der ikke er industrielt forarbejdet

## Forarbejdet mad giver dig næringsstoffer, som din krop næsten ikke skal fordøje. Næringsstofferne er allerede pakket ud og rejser direkte over i dit blod. Derfor optages næringsstofferne hurtigt, hvilket øger risikoen for blodsukkerstigning og nedsætter chancen for, at du får plejet din vigtige tarmflora. Forarbejdet mad fodrer ikke tarmfloraen så godt som uforarbejdet mad, hvor plantecellerne er intakte. Den mad, som fodrer din tarmflora, giver gratis hjælp til at modne dit immunsystem, giver vigtige næringsstoffer og vitaminer og sikrer, at du får glæde af dine egne tarmhormoner.

 

  1. Undgå raffineret sukker og tilsat sukker

# Hvis du kun tænker på din sundhed, bør du helt undlade søde sager i din hverdag og udelukkende tilvælge lidt sødme som dessert ved særlige lejligheder. Når du vælger sødme til, er det ikke for kroppens skyld men for nydelsens skyld. Derfor skal du nyde det fuldt ud og droppe den dårlige samvittighed, når du undtagelsesvis vælger sødme!

# Vil du ikke undvære sødmen i din hverdag, fordi den er vigtig for dine smagssanser og din livskvalitet, skal du vælge den fedtfattige kostplan, fordi du med sukker i blodet, ikke tåler fedt så godt. Du kan selvfølgelig også erstatte sukker med stevia eller kunstige sødemidler.

 

  1. Drik vand

## Vand eller danskvand dækker dit væskebehov uden at bidrage med kalorier og kaffe og te hører med til gode drikkevarer. Du kan godt vælge 1 glas vin til et hovedmåltid.

Nu har du læst mine kostråd. Vil du have instruktioner uden den viden, du fortjener, kan du bruge rådene som de er. Men vil du forstå hvad der sker indeni, skal du læse ’Sandheden om sukker’ eller ’Ud af diabetes 2’. Så får du masser af viden og inspiration og du kan derefter træffe DIT valg om din basiskost og dit valg om hvilke nydelser, du vælger til og fra. Har du diabetes 2 er du naturligvis også hjertelig velkommen på mit 4-timers kursus ‘Ud af diabetes 2 – tør du prøve’.

 

Kostråd