Ud af diabetes 2

Ud af diabetes 2 er det 21. århundredes mest ambitiøse bog.

Den er skrevet for at knække en eksplosiv vækst i antallet af danskere med type 2 diabetes, der – efter sigende – hastigt nærmer sig 500.000. UD AF DIABETES 2 er skrevet i fascination af den kompetente menneskekrop og med respekt for menneskets behov for mening med det, det gør.

Bogen kan købes i alle andets boghandlere, og online hos fx Saxo.

I bogen får du:

  • Opgør med myten om, at diabetes 2 altid er en kronisk sygdom.
  • En grundig indføring i sukkers samspil med de vigtigste celler i kroppen – sukkers ABC.
  • Overblik over tre metoder til frihed for diabetes 2.
  • En komplet forståelse af alt det, der hjælper dig med at holde dit blodsukker stabilt.
  • Biologisk viden og en praktisk køreplan til at erstatte kroniske sygdomsprocesser med selvforstærkende sundhedsprocesser.
  • Præcis og kompromisløs guide til den optimale livsstil for dig, der ønsker at blive eks-diabetiker eller dig, der gerne vil forebygge diabetes 2.
  • 50 kompromisløse opskrifter på de lækreste retter, der forkæler din krop og dine sanser hele vejen ud af diabetes 2.
  • Skemaer, så du let planlægger dine kompromisløse uger og følger med i, at du bliver rask.

Følger du bogens anvisninger, vil du slippe for diabetes 2 eller nedsætte symptomerne mens ledsmerter, træthed og inflammationstilstande aftager.

Vejen ud af diabetes 2 skal være en gastronomisk forkælelse uden afsavn. Derfor er det tidligere michelinkok Thomas Rode, der har bidraget med opskrifter til bogen. Og ja, du kan bande på at Rode kan lave retter med masser af grøntsager og kål!

Bogen har forord af professor Oluf Borbye Petersen og speciallæge Allan A. Vaag og indeholder desuden fire unikke historier om fire helt almindelige danskeres vej mod frihed for diabetes 2.

UD AF DIABETES 2 fås hos din lokale boghandler, bestilles hos Saxo eller alle andre net-boghandlere – eller direkte hos Gyldendal.

Ud af diabetes 2 - bog og kursus

Kursus

Bogudgivelsen blev ledsaget af et nyt kursus, som jeg har valgt at gentage et par gange om året. Du kan læse om kurset her:

UD AF DIABETES 2 – tør du prøve (4 timers kursus)

Forord af Professor Oluf Borbye Pedersen

Videnskab – hvad skal vi med den? Vi bliver ofte blot forvirret på et højere plan, når forskere melder ud. Den ene dag hører man det ene. Den næste dag noget andet.

Ja, sådan kan videnskab og viden opfattes. Aktuel viden inden for et bestemt område er nemlig ikke ensbetydende med absolutte sandheder med uendelig levetid. Den er i virkeligheden kun, hvad vi ved lige nu. Videnskab i alle dens utallige områder er altid på vej. På vej til ny og dybere indsigt. Men det betyder ikke, at aktuel viden er ubrugelig.

Når det gælder folkesygdommen type 2 diabetes, er vores viden, om hvordan sygdommen kan opstå, behandles og tilbagedrives, vokset kolossalt meget inden for de seneste få år.

Type 2 diabetes er et resultat af et uheldigt samspil af arvelig sårbarhed og den måde livet bruges på, inklusive mad-, tobak- og motionsvaner. Oftest behandles sygdommen med instruktion om ændret levevis, der suppleres med en række lægemidler for at holde vægt, blodsukker, blodfedt, blodtryk og blodplader så normale som muligt.

Fravalg af usund mad og tobak og tilvalg af mere fysisk aktivitet sammen med en række lægemidler, der korrigerer de fleste af kroppens ubalancer, har vist at kunne forlænge det gode liv med type 2 diabetes uden nytilkomne organskader med 7-8 år.

Men forskningen har også vist, at det i de tidlige faser af type 2 diabetes og overvægt, er muligt helt at slippe af med sygdommen.

Forfatteren bag denne bog har modet og evnerne til på en fængende måde at formidle netop den aktuelle viden om, hvordan man vrider sig fri af type 2 diabetes. Hun har samlet og vurderet den aktuelle videnskabelige indsigt, om hvordan type 2 diabetes kan tæmmes og i nogle tilfælde drives helt tilbage til et puppestadie, så den ikke længere er ødelæggende for helbredet.

Bogen er et brillant eksempel på, hvorledes ny og aktuel viden trods dens begrænsninger kan videregives og bruges i det virkelige liv og på måder, så læseren uundgåeligt får aktiveret sin motivation og vilje til at give diabetessygdommen det nødvendige modspil.

Bogen skal ikke samle støv på reolen. Den skal læses og bruges konsekvent i hverdagen. Viden og inspiration fra den skal investeres i det lange og seje træk, så en sund krop kan generobres. En investering, der giver bonus i form af flere år – fyldt af liv, når det er bedst.

Forord af speciallæge Allan A. Vaag

Anette Sams’ bog er drevet af et stærkt personligt og biologisk engagement i forståelsen, forebyggelsen og behandlingen af folkesygdommen type 2 diabetes. Sproget og indholdet i hendes nye bog er gennemsyret af dette, og bogen skal derfor naturligvis også ses i denne sammenhæng.

Det gør ikke indholdet mindre interessant, at Anette Sams’ store viden og engagement i diabetes 2 er formet af et mangeårigt ansættelsesforhold som forsker og leder i en af Danmarks og Skandinaviens største og stolteste virksomheder, Novo Nordisk A/S, hvor netop sygdommen type 2 diabetes udgør det vigtigste forretningsfundament. For er det virkelig rigtigt, at størstedelen af mennesker med type 2 diabetes kan nedsætte symptomer eller blive helbredt for sygdommen ved at spise, motionere og leve sundere? Ja, hverken jeg eller andre diabeteseksperter kan afvise dette forhold, og der er rigtig meget sundhed at vinde for både mennesker med og uden type 2 diabetes ved at leve sundere. Derfor har Anette Sams’ ny bog virkelig værdi.

For det er hævet over enhver tvivl at fysisk aktivitet og grøntsagsrig kost, uden tilskud af raffinerede kulhydrater, kan nedsætte behovet og forbedre virkningen af kroppens eget insulin og dermed sænke blodsukkeret hos mennesker med type 2 diabetes. Det er således mit håb at Anette Sams’ bog kan medvirke til at knække kurven for den alarmerende globale vækst i forekomsten af fedme og type 2 diabetes, og de hermed forbundne komplikationer som f.eks. alt for tidlig død af hjertekarsygdom.

Selvom jeg ikke tror alle samfundets udfordringer med overvægt og type 2 diabetes kan løses med biologisk viden og optimal livsstil, skal du have en stor tak, Anette, fordi du deler ud af din viden og logik og for din kompromisløse tro på, at det enkelte menneskes sundhedsfærdigheder skal bane vejen for et sundere Danmark.

Læs bogen, tag stilling til dens budskaber og husk ikke mindst at tage de mange gode og rigtige livsstilsråd med dig videre i jagten på et sundere, længere og bedre liv.

Ud af diabetes 2 - bog og kursus

Medicinske Tidsskrifter har anmeldt ‘Ud af diabetes 2’ og du kan læse anmeldelsen herunder eller klikke her.

FREMRAGENDE BOG TIL ALLE MED TYPE 2 DIABETES *****

Skrevet af Maria Cuculiza d. 28. november 2018 i kategorien Bøger

Selv om diabetes 2 ikke er at spøge med, så er det lige før, at man bliver misundelig, når man læser ny super lækker bog om, hvordan man kan helbrede sig selv ved hjælp af stjernebestøvet michelin-mad.

Men det er også kun lige før, for bogen ’Ud af diabetes 2’, som er skrevet af michelin-kokken Thomas Rode Andersen og tidligere forsker og leder i Novo Nordisk, farmaceut, og ph.d, Anette Sams, har ikke kun et godt greb om, hvordan man i køkkenet vrider sig løs af sygdommen. Den har klart også styr på, hvorfor det er så vigtigt, at man tager denne folkesygdom alvorligt, så man ikke kommer til at lide unødigt og dør før tid typisk af hjerte-karsygdomme.

Anette Sams sagde sit gode og efter eget udsagn højt elskede lederjob op i Novo i et personligt forsøg på at hjælpe diabetes-patienter til viden om også andre behandlingsmåder end alene medicin. Hun fastslår i bogen, at forskning i stigende grad viser, at det er muligt at forsøge at spise sig væk fra behovet for medicin for de fleste med diabetes 2. Ikke mindst i starten af sygdommen kan forbedringerne komme hurtigt og effektivt.

I ’Ud af diabetes’ forsøger Sams et opgør med myten om, at diabetes 2 er en kronisk sygdom. Nogle forskere vil være uenige med hende, men professor Oluf Borbye Pedersen, der har skrevet forord til bogen, slutter fuldt op om Anette Sams´ konklusioner og bekræfter hendes budskab om kostens afgørende betydning:

”Der er talrige videnskabelige studier, der viser, at diabetes 2 kan sendes til de evige jagtmarker med radikale kostændringer, lyder det fra Borbye Pedersen, der mener, at den nye viden om kostændringer, som Sams her gør sig til talskvinde for, bør blive et vigtigt våben i mod den globale epidemi af Diabetes 2.”

I Danmark forventes omkring en halv million mennesker i 2030 at have fået diagnosen. Og spådommene skal nok blive til virkelighed ifølge Sams, hvis vi ikke tager skeen i en anden og mere diabetesfjendtlig hånd. Både som samfund og som enkeltpersoner:

”Det er biologien, der udvikler diabetes 2 – og det er også biologien, der skal hjælpe dig tilbage på sundhedssporet igen,” lyder opfordringerne fra Sams, som blandt andet retter en skarp kritik mod de officielle kostråd til diabetikere. Råd, som hun mener, gør det nærmest umuligt at lægge en diabetes 2 bag sig:

”Det skyldes de mange raffinerede kulhydrater – mest fuldkorn, ja, men det er afsindig stivelsesholdigt – og de mange måltider, der hver især giver højt blodsukker hos alle med diabetes 2. Det gentagne høje blodsukker vedligeholder store krav til de stressede betaceller og vedligeholder samtidig insulinresistensen – med mindre man træner rigtig meget. Er du på vej ud af diabetes 2, har du ikke brug for kulhydrattilskud! Du har brug for basiskost, der sikrer stabilt blodsukker og samtidig forkæler tarmbakterierne og tarmhormonerne til at hjælpe dig ud af diabetes 2, kritiserer Sams, som også tager kraftigt afstand fra de traditionelle råd til diabetes 2 patienter om at spise 5-7 gange om dagen.

Den tidligere specialist i diabetesbiologi hos Novo Nordisk fortsætter:

”Dogmet om, at du skal spise mange små måltider gennem dagen for at holde blodsukkeret stabilt, er derfor et råd, der reelt vedligeholder din diabetes 2.”

Og de gode råd er ifølge Anette Sams i stedet en kost rig på grøntsager og fri for raffinerede kulhydrater. Måltider lavet af fødevarer fra plante-og dyreriget, som er uforarbejdede og ikke har været en tur forbi en fabrik, og som heller ikke er tilsat de raffinerede kulhydrater som stivelse eller sukker, fedt, salt eller tilsætningsstoffer. Kombineret med noget daglig fysisk aktivitet, hvorved virkningen af kroppens eget insulin styrkes, og blodsukkeret sænkes hos mennesker med type 2-diabetes.

Men siger Sams, det er dog vigtigt, at de nye kostvaner ikke får en til at føle, at man går for lud og koldt vand med afsavn og fravær af livsnydelse. Man skal i stedet forkæle sig selv:

”Du skal opdage, at dit gamle liv med diabetes 2, kedelige mellemmåltider, dårlig samvittighed og tankerne om ’syndig’ mad er som et glas brakvand ved siden af dit nye liv. Et liv, der smager som et glas silkeblød Barolo. Pludselig vil måltiderne ikke bare skulle overstås. Pludselig vil maden både tale til din smagssans, din lugtesans og hele det biologiske samfund i dit fordøjelsessystem, der skal forkæle dine celler, så du kan lægge din diabetes 2 bag dig,” lokker Sams, som herefter lægger bolden over til kokken Thomas Rode Andersen.

Og Thomas Rode Andersen griber i den grad bolden og har således fyldt bogens anden halvdel med den ene originale, men ikke svære, smukke og sjældent appetitvækkende opskrift efter den anden. Selv rosenkålene, som ellers nemt kan skræmme livet af enhver, formår han at tilberede, så bare opskriften får tænderne til at løbe i vand. Og helt galt går det med mundvandet, når man nærstuderer de medfølgende fotografiske illustrationer af, hvordan det er lykkedes Thomas Rode Andersen at trylle med helt almindelige gode, danske og nemt tilgængelige råvarer i en grad, så man skal være en ualmindelig doven hund for ikke at spæne ud i køkkenet og fluks gå i gang med at gøre sit liv sundere, smukkere og sjovere – diabetiker eller ej.

En dybt fagligt vidende, velskrevet og fremragende bog til den, der vil vide, hvad den nyeste valide forskning siger om diabetes 2 og til alle, der gerne vil have bedre styr på blodsukker, vægt, kolesterol, sundhed og risiko for en række livsstilssygdomme – samtidigt med skønne, skønne råd til forkælelse af smagsløgene.

”Min vurdering er, at 80 procent af alle med diabetes 2 kan lægge diagnosen bag sig, mens 100 procent kan få det bedre. Det efterlader så omkring 20 procent, der ikke kan slippe ud af deres diabetes 2. Faktum er desværre, at ikke alle kan blive raske. Årsagerne er både biologiske og psykologiske. Er du blandt de 20 procent, skal du ikke fortvivle. Den biologiske logik her i bogen kan stadig give dig et sundere liv og en bedre hverdag med diabetes 2, erklærer Sams.


Steno Diabetes Center Copenhagen (SDCC) valgte herefter at anmelde ’Ud af diabetes 2’ i Ugeskrift for læger. Desværre uden at have læst bogen, hvorfor anmeldelsen indeholder en række væsentlige fejlcitater. Anmelderen tager ikke stilling til bogens faglige uddannelsespotentiale eller det anbefalede kost- eller træningsprincip, men bruger spaltepladsen på en karakteristik af forfatterne, omslaget og en kostform, som denne bog slet ikke omhandler.

Ugeskrift for læger beklager fejlcitaterne og har bragt mine kommentarer herom. Modsat anmeldelsen, som er offentligt tilgængelig, er kommentaren desværre bragt bag et login, som kun er åbent for læger. Derfor har jeg valgt at du kan læse anmeldelsen, min kommentar – og anmelders svar på min kommentar herunder.

 

Ugeskrift for læger har anmeldt af ’Ud af diabetes 2’

4. december 2018, Overlæge, professor, ph.d. Marit Eika Jørgensen E-mail: marit.eika.joergensen@regionh.dk

Allerede før bogen er åbnet, er scenen er sat for Anette Sams’ (AS) bog “Ud af diabetes 2”. På forsiden af bogomslaget står kort og godt: ”Alt, du skal vide for at blive rask igen”, og vender man bogen, står der i bagsideomtalen: “Ud af diabetes 2 er det 21. århundredes mest ambitiøse bog”. Sproget er prætentiøst og beskriver med sprudlende optimisme, hvordan 80% af alle med type 2-diabetes med en kost stort set uden kulhydrat og med tre daglige kålmåltider kan blive sygdommen kvit. AS har en stærk tro på at ”viden kan få mennesker til at vælge en sundhedsfremmende sukkerstrategi helt uden afsavn”.

AS er en glimrende historiefortæller. Diabetes er fortællingens grundkonflikt, opstået ved et sindrigt samspil mellem biologi og (forkert) kost. AS er god til at forklare lægmand om biologien, men skriver sig dermed også ind i rækken af sundhedsentusiaster, der tænder op under den dårlige samvittighed over sygdommens opståen og den enkeltes ansvar for egen helbredelse. Historiens modstander i kampen mod diabetes er, ikke overraskende, det etablerede sundhedsvæsen, der ”med ansigtet i alvorlige folder i stedet for at tænde en gnist og bekæmpe sygdommen, guider mod én fastlagt behandlingsstrategi: synet på diabetes 2 som en kronisk sygdom”.

Heldigvis har også denne fortælling en hjælper: AS’ biologik og palæokokken Thomas Rodes opskrifter i punkt til punkt-vejledningen til eksdiabetes. AS er forsker, ph.d., tidligere Director i Novo Nordisk. Det står på bogens forside, på ryggen, på bagsiden, på side 4 og side 12. Noget tyder på, at AS har brug for titlernes autoritet i ryggen. Hvis AS er historiens gode fe, må Thomas Rode være prinsen på den hvide hest: ”begavet, har en smuk hustru og er dekoreret med Michelin-stjerner”. AS yder i bogen direkte rådgivning af personer med diabetes, men er, modsat os der behandler diabetes i sundhedsvæsenet, ikke nødt til at deklarere palæokostens manglende evidens for en langtidseffekt på glykæmisk kontrol og diabeteskomplikationer eller de velkendte bivirkninger i form af muskelsvaghed, træthed, obstipation og dyslipidæmi. Men den største fejltagelse er dog, at AS synes at tro, at diabetes er kureret, fordi HbA1c normaliseres – komplikationer upåagtet!

Fortællingens slutning udebliver ikke: ”… resultater på blodsukkeret giver oftest hurtige resultater på energien, velværet, vægttabet og vejen ud af diabetes 2”.

For fagfolk er der næppe tvivl om eventyrets begrænsninger og de problemer, som en utroværdig historie skaber. “Ud af diabetes 2” er i bedste fald god inspiration til yngre personer med kort diabetesvarighed, i værste fald skadelig kommunikation til en stor sårbar gruppe af personer med type 2-diabetes.

Marit E. Jørgensens interessekonflikter: diabetesbehandler gennem 20 år, medlem af gruppen bag den nationale kliniske retningslinje for rehabilitering af type 2-diabetes, har desuden modtaget forskningsstøtte fra Astra Zeneca, Amgen, Sanofi Aventis, har aktier i Novo Nordisk.

Anette Sams’ kommentar til anmeldelsen. Kommentaren er bragt af Ugeskrift for læger bag login.

Tak for en retorisk underholdende anmeldelse af bogen, ‘Ud af diabetes 2’.

I anmeldelsen beskæftiger Marit Eika Jørgensens (MEJ) sig især med teksten på bogens omslag og sin karakterisering af forfatterne. Kritikken af det faglige stof er ikke ligeså specifik, og der er imidlertid fem alvorlige misforståelser fra MEJs fortolkning af bogen, som jeg ønsker at korrigere:

  1. Den kost, jeg anbefaler, er ikke ‘næsten uden kulhydrater’. Det, der kendetegner kosten, er alene, at den ikke indeholder tilskud af raffinerede kulhydrater. Der er masser af uraffineret kulhydrat i alle de måltider, jeg anbefaler.
  2. Den kost, jeg anbefaler, er ej heller den traditionelle ketogene palæodiet.
  3. Jeg skriver ikke, at det etablerede sundhedssystem bærer skylden for udviklingen i antallet af mennesker med diabetes 2. Men jeg skriver, at etablissementet kunne fyre gevaldigt op under den individuelle motivation og udnyttelse af menneskets egne ressourcer til at arbejde sig ned under diagnosekriteriet for diabetes 2.
  4. Jeg yder ikke individuel rådgivning. Jeg deler ud af min biologifaglige viden i et almindeligt dansk lærebogsprog for at give den almindelige type 2 diabetiker en forståelse af sin egen biologi og en mulighed for at træffe et viden-baseret valg om sundhedsstrategi. Modsat andre bøger indenfor temaet handler min bog ikke om at spise sig rask. Det er en biologisk lærebog med ekstra bonus i form af opskrifter på virkelig velsmagende retter, som jeg tænker øger compliance.
  5. På intet sted i bogen indikerer jeg, at det er patientens egen skyld, at han har udviklet diabetes 2. Men det er patienternes egen skyld hvis han bliver rask igen. Jeg lover ikke at 80% kan blive raske men vurderer at 80% har en biologisk mulighed for at blive fri for diabetessymptomer.

Når vi nu har de faktuelle misforståelser udredt, kan vi vende os mod det virkelig interessante: Kan vi nå frem til en dialog om de reelle faglige uenigheder, der ligger mellem min bog og det behandlersystem, MEJ repræsenterer. Derfor vil jeg meget gerne høre MEJs svar på følgende 5 faglige spørgsmål, som kan besvares ja eller nej:

  1. Har man type 2 diabetes hvis HbA1C < 46 mmol/mol og FBG < 7 mM blot fordi værdierne tidligere har været højere?
  2. Har man større risiko for at udvikle diabetiske komplikationer, hvis man bruger kosten til at normalisere blodsukker, end hvis blodsukkeret normaliseres medicinsk?
  3. Vurderer du, at flertallet af mennesker med diabetes 2 kan opretholde HbA1C > 47, hvis de følger de biologiske principper i bogen ‘Ud af diabetes 2’ (antal måltider, måltidernes sammensætning, pulssnacks)?
  4. Er der risiko for muskelsvaghed, træthed, obstipation og dyslipidæmi efter overgangsfasen til en kost, hvor man erstatter tilskud af raffineret kulhydrat med kulhydrat fra kål og grøntsager?
  5. Påvirker det patienternes livskvalitet negativt, hvis raffinerede kulhydrater ikke er en del af hverdagen?

Marit E. Jørgensens svar på min kommentar.

Når man skriver en anmeldelse i Ugeskriftet får man primært i opdrag at beskrive bogens stemning og indtryk. Det har jeg bestræbt mig på at gøre, ordbegrænsningen taget i betragtning. Der er altså ikke tale om en faglig gennemgang af bogen som tilsvarende ikke er skrevet med fagprofessionelle som målgruppe.

Jeg er helt sikker på at AS ikke ønsker at give skyld for diabetes til hverken patient eller sundhedsvæsen, og jeg er helt sikker på at en lille gruppe patienter vil finde bogen inspirerende og følge dens anbefalinger med glæde. Jeg ser imidlertid som behandler den store gruppe patienter som nu igen møder familiens, vennernes, arbejdskollegernes og mediernes postulat om helbredelse, denne gang med kostændringer. De ved allerede at bogen ligger under juletræet, og jeg tror ikke AS gør sig forestillinger over hvor stor en rolle skyld og skam fylder i mange patienters liv.

Det største problem er efter min mening at bogen stiller helbredelse i udsigt for 80% af personer med type 2 diabetes. Lad mig derfor forsøge at svare på spørgsmålene nedenfor:

  1. Går ud fra at AS mener <48? I så fald ja, hvis diabetesdiagnosen har været konfirmeret, er diabetesremision defineret ved normoglykæmi og fravær af komplikationer i 5 år
  2. Mig bekendt er der ikke lavet head-to-head studier af kost vs. medicin til komplikationsforebyggelse. Eftersom adskillige antidiabetika (i modsætning til kost/livsstilsændringer) har vist betydelig reduktion i både mikro- og makrovaskulære komplikationer, vil man næppe få videnskabsetisk godkendelse til et sådant studie. Jeg har iø. ikke talt i mod kostændringer ved type 2 diabetes, blot argumenteret for at man holder sig til den evidensbaserede af slagsen og ikke postulerer en helbredende effekt
  3. Jeg ønsker ikke at gætte på den glykæmiske effekt af bogens kostanbefaling men anbefaler netop at den undersøges i et klinisk kontrolleret studie, især mhp effekten ud over 6-12 måneder.
  4. Jeg er helt på det rene med at AS ikke anbefaler en low-carb-, palæo- eller ketogen kost. Den primære anbefaling er at erstatte raffineret kulhydrat med kål og salat, men da der heller ikke indgår kulhydrater fra hverken korn, ris, kartofler eller frugt i bogens anbefalinger, vil konsekvensen formentlig for de fleste blive et meget begrænset kulhydratindtag. Kød, smør, andefedt, bacon, ost og æg indgår i bogens opskrifter og anbefalinger. Det burde derfor være naturligt også at informere om risikoen for velkendte følger som fx muskeltræthed og dyslipidæmi ved lavt kulhydrat- og højt animalsk fedtindhold.
  5. Det er mig bekendt aldrig undersøgt.

Jeg er inderligt tilfreds med at tilhøre det diabetesetablissement som med stærk evidens kan fyre op under den individuelle motivation og udnyttelse af menneskets egne ressourcer til at følge evidensbaserede kost-, motions-, og rygestopanbefalinger som sammen med en polyfarmakologisk moderne diabetesbehandling kan give patienten med type 2 diabetes i år 2018 så meget som 8 kvalitetsjusterede ekstra leveår og halvere forekomsten af mikro- og makrovaskulære komplikationer. I sig selv at få HbA1c ned under en den diagnostiske grænse er ret sekundært.

 

Øvrige omtaler af ‘Ud af diabetes 2’.

https://medicinsketidsskrifter.dk/kultur/26-boger/1300-fremragende-bog-til-alle-med-type-2-diabetes

https://propatienter.dk/sygdomme/diabetes/1729-tidligere-novo-forsker-sadan-kan-de-fleste-slippe-af-med-type-2-diabetes.html

https://sundhedspolitisktidsskrift.dk/nyheder/1641-forfatter-de-officielle-kostrad-gor-det-naermest-umuligt-at-komme-ud-af-diabetes-2.html

Downloads

Tak fordi du har læst Ud af diabetes 2.

Jeg håber, den har været nyttig for dig.

I bogen lover jeg dig muligheden for at downloade to filer, som du finder her: Dine erfaringer og din personlige plan, som du kan downloade og printe. Jeg ønsker dig stort held og lykke med projektet!’